DINAR

Dinar adalah syiling emas. Ia diperbuat daripada emas 22 karat (916) serta mempunyai berat 4.25 gram. Spesifikasi ini telah ditetapkan oleh Khalifah Umar Al-Khattab.


Dirham pula ialah syiling perak berketulenan 999 dan mempunyai berat sebanyak 3 gram.
Khalifah Umar Al-Khattab juga telah menetapkan piawaian berat dan ukuran perbezaan di antara dinar dan dirham seperti berikut.


‘7 dinar mesti bersamaan 10 dirham (dari segi beratnya)’


Emas dan perak adalah wang yang paling stabil di dunia. Lindungilah kekayaan anda dengan menyimpan emas dan perak. Inflasi sifar selama 1400 tahun.

Sebagai contoh, harga ayam pada zaman Rasulullah SAW ialah satu dirham; hari ini, 1400 tahun kemudian seekor ayam masih lagi berharga 1 dirham. Begitu juga bagi seekor kambing, dahulunya 1 dinar, kini masih lagi berharga 1 dinar.

Public Dinar mengeluarkan 3 jenis dinar EMAS untuk para pelanggannya. Terdapat 1 dinar, 5 dinar, 10 dinar. Berikut adalah produk dinar EMAS daripada Public Dinar,


 klik untuk zoom
Harga Public Dinar di atas terdapat di bahagian kanan website ini. Harga adalah mengikut pasaran antarabangsa dan sentiasa dikemaskini setiap 20 minit. Hubungi saya di talian +60192238096 untuk menempah dinar EMAS anda.

Admin Bijak Emas
-simpan dahulu, senang kemudian-