Bengkok,Tercalar Dan Keluar Dari Plastik! - daripada http://bullion-and-dinar.blogspot.com


[Ingin berkongsi cerita best daripada rakan saya en Rifki dari http://bullion-and-dinar.blogspot.com]

Emas.
Adalah lumrah alam bagi sesiapa yang memilikinya untuk:-
  • Memegangnya
  • Merasainya
  • Menciumnya (ini yang saya lakukan =))
  • Dan lain-lain.
Tetapi malangnya,jika anda mempunyai koleksi:-
PAMP ,Kijang Emas atau mana-mana emas fizikal lain.
(2 Contoh Emas Fizikal yang popular di Malaysia)

Jangan harap akan anda dapat merasai untuk melakukan perbuatan tersebut kalau anda tidak kisah dengan kerugian!

Perbandingan Emas Fizikal Di Malaysia:-Sini

KERANA:-

PAMP dibuat oleh siapa? 
PAMP dan bukannya Poh Kong /Kedai Emas lain.

Kijang Emas dibuat oleh siapa?
The Royal Mint Of Malaysia dan bukannya Maybank

Oleh sebab itulah,koleksi PAMP dan Kijang Emas anda tidak boleh :-
  • Bengkok
  • Calar
  • Keluar dari Plastik


KENAPA? 

Kerana 1 PAMP suisse atau Kijang Emas anda itu dijual/dibeli lebih dari 5 customer.

Oleh itu mereka harus terima kembali PAMP atau Kijang Emas anda dalam bentuk sempurna apabila buyback dan tidak semua Kijang Emas semasa dibeli akan bersama bekas biru,sesetengahnya hanya berikan Kijang Emas itu seadanya tanpa bekas/cover.

Beli-beli sahaja dah risiko!!

Kijang Emas dengan bekasnya/cover

Kijang Emas dengan tanpa bekasnya/cover

RISIKO!!!!

PAMP suisse dalam bekas birunya
PAMP suisse yang sudah dibuka.


RISIKO!!!!



Sedikit ilustrasi untuk kesenangan anda:-

 klik untuk besarkan.



Fenomena ini tidak akan terjadi dengan Emas Public Fine Gold.
Kami menerimanya kembali walaupun bengkok,calar dan dikeluarkan dari plastik!
Kelebihan Public Fine Gold:- Sini



Disclaimer: Admin telah meminta izin penulis untuk menyiarkan artikel ini

9 ulasan:

  1. Salam tuan..
    bab pegang, rasa n cium tu betul..
    apa kata tuan wat comparation dlm btk SPREAD pulak.. tq

    BalasPadam
  2. salam.. gud info..
    tp klu dr segi spread,rasenye UOB dan kijang lg kecik kot spreadnye...

    apa pandangan tuan?

    BalasPadam
  3. salam,
    spread yang kecil mmg btoi cuma yang saya tahu stok UOB n Kijang Emas nih susah dapat. Tak leh book kat bank. :)Spread Public Gold antara 5-6% sahaja.

    BalasPadam
  4. Salam,
    Pendapat saya belilah emas yg murah & spread yg rendah kerana kebiasannya company yg terima emas yg calar/kemek telah menetapkan harga yg mahal utk emas tersebut.
    Tiada stok? Biasanya saya beli 1oz emas Kijang & UOB & tiada masalah stok. Selalunya saya beli di maybank HQ & UOB Jln Raja Laut. Mungkin tiada stok pada emas bawah drp 1oz.
    fadil(IdeaBusiness)

    BalasPadam
  5. tq fadil. Cuma yang saya tahu ramai yang mempunyai masalah untuk membeli Kijang n UOB (pengalaman kawan2). Mungkin mereka jauh dr HQ Maybank or Jln Raja Laut. N selalunya waktu murah stok susah nak dapat, bila harga tinggi byk stok. anyway tq for sharing. kalu orang ty bole bagitau :)

    BalasPadam
  6. stok kijang emas mmg ssah skit nk dpt lbih2 lg stok 1oz terutamanya d maybank a.star...yg ada slalu cuma 1/2oz dn 1/4oz....dlu wktu harga utk jd ejen PG tgh tggi berjinak2 bela kijang maybank ni la jgk...tp skrng emas PG je la...hehe

    BalasPadam
  7. cadang nak jadi dealer..tapi ikut peraturan baru PG kena ada sale target..terus jadi lemah semangat...patutnya tak perlu ada sales target..

    MAT

    BalasPadam
  8. salam MAT,

    tiada sales target. sales target tu kalu btoi2 nak niaga n nak letak nama kat web public gold. tapi dlm masa 6bln at least kena la beli sekali. kalu tak, baik jadi menyimpan tegar saja. Call me, I can explain more

    BalasPadam